Fakta

FAKTA

10/12/2019.
BRÅNEMARKSMETODEN. När svenska folket ikväll festklädda och med skumpa i hand åter bänkar sig framför TVn för att åse NOBELspektaklet är det passande att skänka den mest välförtjänte nobelpristagaren som aldrig fick priset, Professorn i Anatomi Per-Ingvar BRÅNEMARK (1929-2014) en förtröstansfull tanke, speciellt alla dom miljontals människor världen över som med titanimplantat fått tandlöshet, ortopediska skador och rekonstruerade kroppsdelar åtgärdade. Upptäckten av Brånemark på 1950-talet att metallen titan, som aldrig naturligt förekommer i joniserad form, läker in i kroppen utan att orsaka avstötning eller infektioner är sensationell. Att man dessutom kan låta titanskruvar perforera hud och slemhinna bla in i munhålan, en av kroppens mest bakteriebemängda platser utan att det uppstår allvarliga infektioner är närmast ett medicinskt mirakel. Denna kombination av metallens hårdhet och slitstyrka och biologisk kompatibilitet har gjort att människor världen över kunnat få nya fastsittande tänder där tidigare endast lösa proteser varit alternativet. Även det medicinska och odontologiska kollegiet är Prof Brånemark ett evigt tack skyldiga  för att hans upptäckt tog tandvård och ortopedi in i rymdåldern där vi för bara några decennier sedan var hänvisad till mer eller mindre misslyckad 1800-tals teknik. Med en väldokumenterad lyckandefrekvens på 95-98% i händerna på Specialisttandläkare torde det vara en av alla tiders mest framgångsrika medicinska behandlingsmetoder.
Det är således de två senaste århundradenas största vetenskapliga SKANDAL att Prof BRÅNEMARK aldrig fick Nobelpriset i sin livstid. Avundsjuka, bigotteri, jäv, nepotism och inavel hos nobelkommiteer och pärer kan bara ses som förklaringen till att Per-Ingvar BRÅNEMARK aldrig blev profet i sitt eget land. Nobelstiftelsen är å andra sidan en privat stiftelse bland många andra och kan således dela ut sitt pris till vem som helst utan att behöva skrutiniseras. Det som däremot gör det hela fullständigt skandalöst är att svenska statsledningen lånar ut sin strålglans till detta evenemang, vilket gör det till en världsangelägenhet, utan att ha några som helst synpunkter på valet av laurater.
INGEN hade varit mer förtjänt av detta pris och jag är säker på att många andra pristagare är förvånade över att så inte blev fallet. Nobelpriset ger dessutom mottagaren ett världsomspännande erkännande utan motstycke. Många utanför det medicinska och vetenskapliga skråen tror felaktigt att det är en amerikansk upptäckt eller en industriuppfinning. När Prof BRÅNEMARK presenterade lyckade tandimplantatbehandlingar för svenska tandläkarförbunet på dess rikstämma i Landskrona på 60-talet blev han utskälld och utslängd så dåligt rykte hade tidigare implantat med rostfritt och guld haft att man inte trodde på honom heller. Hans biomedicinska upptäckt har istället kommit att bli en av vår tids viktigaste och kommer säkerligen att användas i långa tider framåt som en billig,säker och tillförlitlig metod att ersätta tandlöshet och rekonstruera människokroppen. Alfred NOBEL en uppfinnare och entrepeneur torde vrida sig i sin grav över detta förbiseende och vetenskapsakademierna borde skämmas.
Kristian Hellgren profilbild

Kristian Hellgren

Leg. Tandläkare / Parodontolog

Specialisttandläkare

Sveriges privata specialist tandläkare Logotype

Innehar socialstyrelsens bevis om specialistkompetens sedan 1994

Socialstyrelsen Logotype
Försvarsmedicinska sällskapet Logotype

Försvarsmedicinska sällskapet

TEV Logotype
Försäkringskassan Logotype