Tandlossning

BEHANDLINGAR

TANDLOSSNING FAKTA


Tandlossning ( parodontit/parodontose) är en kronisk sjukdom som inte går att bota. Behandlingen med tandstensborttagning (depuration) och operationer går ut på att lindra symptomen och hejda förloppet så mycket som möjligt. Den exakta orsaken till sjukdomen som drabbar c. 10-15% av den vuxna befolkningen är ännu inte känd. Däremot vet man att munhålans bakterier som utgör plaque och tandsten är en nödvändighet för att sjukdomen skall utvecklas.

Tonvikten i behandlingen ligger därför på att dels förebygga uppkomst genom en bra munhygien framför allt mellan tänderna samt att försöka återställa och upprätthålla ett friskt tandkött sedan sjukdom upptäckts.
Detta sker genom en växelverkan mellan behandling hos specialist för att skapa så friska utgångslägen som möjligt och tandhygienist för att regelbundet upprätthålla så rena tandytor som möjligt.

En stor betydelse för det långsiktiga resultatet har patientens egen förmåga att hålla rotytor rena genom daglig munhygien. De flesta patienter som drabbats av tandlossning är väl motiverade att göra detta men det kräver engagemang och förmåga att prioritera. Det är framför allt brister i munhygienen mellan tänderna som är vanlig hos de flesta människor.

Genom vilseledande reklam för nya fantastiska tandborstar och tandkrämer tror de flesta av oss att detta räcker för en fullgod munhygien, reklam för exempelvis tandtråd eller flaskborstar ser man dock aldrig. Skälet till detta är säkert att rengöring mellan tänder är krångligt och mindre ”sexigt” än tandborstning.

Leende
Tandtråd

Icke desto mindre: att inte göra rent mellan tänderna är som att aldrig tvätta sig under armarna! En grov uppskattning är att mindre än 10 % av befolkningen använder tandtråd eller mellanrumsborstar (flaskborstar) etc. regelbundet, dvs. minst varannan dag. Som tandlossningspatient är man dessvärre tvungen att göra detta om behandlingsresultaten skall stå sig.












Ett annat problem med tandlossning är att de flesta patienter kommer till specialistbehandling när sjukdomssymptomen redan väl etablerats dvs. tandköttsfickorna blivit djupa ( > 5mm ) och tänder kanske börjat kännas lösa eller plötsligt behövt tas bort. Det är därför inte säkert att en remiss till en specialist kan rädda alla tänder varför behandlingen kan bli en kombination av att rädda det som är behandlingsbart och även planera för återställande av de regioner där tänder går förlorade. Vidare kan det finnas andra orsaker till tandförluster eller tandköttsfickor som orsakats av exempelvis tekniskt otillräckliga rotfyllningar eller rotfrakturer och då blir bedömningen en annan.


Som rökare löper man också rent statistiskt större risk att sjukdomsförloppet påskyndas. Det finns dock tyngre vägande hälsoskäl att sluta röka även om tandlossning är ett så gott som något. En patient som fortsätter röka kan alltid förvänta sig en sämre prognos för behandling.


Problem med tandlossning?
– Sök en Specialist!

Kristian Hellgren profilbild

Kristian Hellgren

Leg. Tandläkare / Parodontolog

Specialisttandläkare

Sveriges privata specialist tandläkare Logotype

Innehar socialstyrelsens bevis om specialistkompetens sedan 1994

Socialstyrelsen Logotype
Försvarsmedicinska sällskapet Logotype

Försvarsmedicinska sällskapet

TEV Logotype
Försäkringskassan Logotype